tisdag 8 februari 2011

. Rågbröd med äpplen

Här kommer receptet!:)*

50 g smör
5 dl vatten
50 g jäst
2 tsk havssalt
2 msk honung
7 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl
2 rivna äpplen

Smält smöret i en kastrull och häll i vattnet, värm sedan till 37 grader. Lös upp jästen i vätskan och tillsätt sedan salt, honung och de olika mjölsorterna. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i ca 30 min eller till dubbel storlek.
Arbeta sedan in de rivna äpplena (krama ut en del av saften, blir väldigt vattnigt annars!) och forma 2 runda limpor. Pudra över lite vetemjöl och låt jäsa i 30 min. Sätt på ugnen på 200 grader och grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 min.
Pensla med lätt uppvispat ägg och strö över lite föingsalt och rosmarin. Flytta upp till mitten av ugnen och grädda i ytterligare 45 min.

Lycka till!

5 kommentarer:

Sanna sa...

Peacock i Avenyn serverar dumplings! Själv går jag till den asiatiska affären bredvid Andrum på Brunnsparken. Där köper jag djupfrysta dumplings som jag värmer hemma i en kastrull (ångkoka). Min favorit är "räkknutar). Rekommenderas!

Karolin sa...

Tack, ska testa det där :)

Milochka sa...

Tusind tak for opskriften!

La Fleur sa...

Sanna: åh, tack för tipsen!ska absolut prova att köpa dumplings på ö hamngatan, perfekt ju! Försökte göra egna och det gick super dåligt tyvärr...:(

Milochka & karolin: det var så lite så!hoppas ni tycker om det!!:)

Lina sa...

Låter gott, sällan jag tar mig tid att baka bröd.